https://goo.gl/photos/3KrEgdTYzK43VXBY9
A Szent István Énekes Iskola 1998-ban kezdte meg működését a Szent István Bazilika szomszédságában,
az V. kerületi Szent István Általános Iskola ének-egyházzene, később komplex művészeti tagozataként.
(Az iskola jelenlegi címe: 1054. Budapest, Szemere u. 3.)

Alapító tanára Kocsis Csaba. Jelenlegi tanárai: Czifra Orsolya, Patay Péter és Lőrincz Ákos.

Az énekes iskola kezdetben kis létszámú csoportokkal működött, 2008 óta a tagozaton önálló énekes iskolás osztályok indulnak. Jelenlegi létszámunk 150 fő.


Tanulóink heti 5 tanórában tanulnak ének-egyházzenét, melyből kéthetente egy óra a közös liturgikus gyakorlat (alsó tagozat: Sexta, felső tagozat: Laudes a Szent István Bazilikában), a másik héten pedig egy óra népének, osztályonkénti bontásban. Emellett a gyerekek heti egyszer kóruspróbán vesznek részt, és különféle fakultatív zenei programok, foglalkozások közül is válogathatnak.


A heti liturgikus gyakorlatokon felül az énekes iskola rendszeres liturgikus szolgálatot lát el a Szent István Bazilikában és a Belvárosi Szent Anna templomban vasárnaponként, csoportbeosztás szerint, havi egy alkalommal.

Az ének-egyházzene tagozat tanulói heti, kétheti rendszerességgel kiscsoportos, illetve egyéni hangképzésen vehetnek részt, mely alkalmat ad az egyéni fejlődésre és egy másfajta, dalirodalmi repertoár megismerésére.

Felsős kórusunk rendszeres résztvevője az Országos Rajeczky Benjámin Gregorián Versenynek. Minden évben megszervezzük a hagyományos művészeti tábort, mely lehetőséget teremt a kikapcsolódásra és a tanulásra egyaránt, és kiváló alkalom az énekes iskolás közösség erősítésére, építésére.A kórusok önálló programjaik (saját szervezésű hangversenyek és külső felkérések) mellett természetesen közreműködnek az iskolai ünnepélyeken, valamint részt vesznek kerületi szervezésű rendezvényeken is.

2014 óta a Szent István Énekes Iskola a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszékének pedagógiai gyakorlóhelye.